Powered By Blogger

14 septembrie 2008

A murit cel mai iubit dintre pământeni . . .

Poate unul dintre cei mai mari actori pe plan mondial, şi cu siguranţă unul dintre cei mai mari actori români s-a stins din viaţă. Nu prea sunt multe de spus. Maestre, o să ne lipsiţi! Dumnezeu să-l odihnească! P.S. Aştept comentarii pertinente de la bunul meu prieten, şi cinefilul ARTCINEMAadi. Te-am ghicit moşule.....




2 comentarii:

ARTCINEMAadi spunea...

Florian Pittis, Adrian Pintea, Colea Rautu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilarion Ciobanu si acum marele Stefan Iordache. In ultimul an scena teatrala romaneasca a devenit tot mai goala si mai trista. Asa cum spui si tu,in fata mortii-ca moment absolut, de nepatruns si deci, de necomentat-suntem cu totii mici, inutili. Mereu insa observ ca ajungem sa intelegem adevaratul sens al unei vieti doar atunci cand ea pleaca dintre noi.E bine insa sa ne aplecam cu totii, mai adanc si mai adevarat, asupra celor ce incearca sa imbogateasca creatia divina prin arta lor. Intr-un prezent indobitocit de alarmante discutii despre experimente stiintifice indoielnice, trecem uneori prea usor peste moartea unui artist. Fiindca un actor mare e un artist al prezentului care poate face mai mult pentru aceasta lume decat 1000 de fizicieni la Geneva. Niciodata arta nu a adus cu sine efecte negative ulterioare,asa cum a facut, mereu si mereu, stiinta. Nobel a fost primul care a inteles ca orice inventie stiitifica poate servi Raului chiar daca a fost initial creata pentru a aduce Binele. Datorita stiintei ajungem in Cosmos, prelungim vieti, ne usuram viata materiala. Dar tot stiinta intensifica conflicte armate, produce dezastre ecologice, activeaza efecte ce provoaca boli si moarte. Arta are cu totul alt scop,unul pe deplin spiritual, lipsit de urmari sumbre.
Teatru romanesc pierde oameni de neinlocuit. Marii actori romani au acum peste 55 de ani( Iures, Diaconu, Visan, Malaiele) sau sunt chiar mai batrani ( Beligan, Rebenciuc, Moraru, Dinica, Piersic). “Generatia de aur”a teatrului romanesc apare mai mult pe DVDuri, decat in sali. Stefan Iordache isi va intalni in cer colegii plecati prea devreme din aceasta lume ( Caragiu, Pellea, Cotescu, Constantin, Radulescu ),iar aici, jos, tinerii ar trebui sa ii calce pe urme.Dar acestia lipsesc. Practic nu avem nici un actor mare, in plina maturitate. Intre varsta de 30 si 50 de ani nu exista nimic demn desemnalat.Sau aproape nimic...Aceasta este tragedia ascunsa in spatele mortii unui MARE ACTOR ROMAN!

Vampiriac spunea...

Dumnezeu sa il odihneasca. Uite asa ne pleaca valorie, una cate una, si in urma nu ramane decat praful